Geschrieben am

Ethereum domineert Bitcoin op deze crypto-uitwisseling

CEX is nauwelijks de grootste crypto-uitwisseling ter wereld. Maar de CEO zegt dat Ethereum de motor is van de groei.
In het kort

  • CEX.IO heeft voor ETH een piek in de koppelingen gemeld, waarbij de handel de afgelopen week een aantal keren is toegenomen.
  • Mensen deponeren BTC op de beurzen en trekken ETH terug, wat wijst op een toegenomen vraag naar het kopen van ETH.
  • De dominantie van Bitcoin in de marktkapitalisatie is sinds de halvering aan het verzwakken.

Het Alt-seizoen, waar kleinere munten in opmars zijn, is weer onder ons – ook al is het enigszins ingeperkt.

Sinds 20 juli heeft crypto-ruil CEX.IO een piek gemeld in het aantal paringen voor Ethereum (ETH). In juni bedroeg het aantal ETH-pairings iets minder dan de helft van het volume, waarbij de Bitcoin/US-dollar-pairing het leeuwendeel van de transacties uitmaakte, oftewel 40% van het totale volume van de beurs.

Maar na de opkomst van DeFi, of gedecentraliseerde financiële producten die deze maand 2 miljoen dollar aan het marktplafond hebben toegevoegd in ongeveer twee weken, is Bitcoin niet langer een tophond. In de afgelopen dagen bedroeg Bitcoin slechts 20% van de transacties op CEX.IO, wat betekent dat het met 50% is afgenomen.

De handel in andere paringen daarentegen is sterk toegenomen en vormde 80% van de transacties in de afgelopen week. ETH-koppelingen alleen al stegen met drie keer zo veel op de beurs. „Het is veilig om te zeggen dat ETH nu de motor is van de groei van de cryptocurrency markt,“ zei Dmytro Volkov, CTO van CEX.IO.

Ethereum heeft een boost gekregen in de aandacht, en in de prijs, als gevolg van de DeFi boom van 2020. De beste DeFi-protocollen, Compound, Maker en Aave, leven op Ethereum. En hun bijbehorende op ethereum gebaseerde penningen zijn de afgelopen maanden van de grond gekomen sinds de introductie van de ‚yield farming‘, waarbij de leenprotocollen gebruik maken van platform-specifieke stimulansen om de winst op te drijven.

Op CEX zei Volkov dat het „evenwicht tussen de stortingen en opnames van BTC en ETH […] bewaard is gebleven“. Hij heeft echter gemerkt dat mensen Bitcoin Revolution in de beurs stoppen en ETH opnemen. „Dit duidt op een verhoogde vraag naar ETH of actieve arbitragestrategieën van handelaren,“ zei hij.

CEX is slechts een kleine beurs. Volgens CoinGecko wordt er elke dag ongeveer 30 miljoen dollar verhandeld. Ter vergelijking, de marktleider in volume, Binance, verhandelt ongeveer $5 miljard. Het is echter de moeite waard om op te merken dat CEX slechts één van de 13 cryptobeurzen is die analytische firma Coin Metrics gisteren heeft opgenomen in haar lijst van betrouwbare handelsplatformen in termen van volumegegevens.

En hetzelfde verhaal speelt zich elders af. Volgens gegevens van de metricsite CoinMarketCap is de dominantie van Bitcoin in de marktkapitalisatie sinds mei, rond de tijd van de halvering, afgenomen, toen de blokbeloning in tweeën werd gesneden.

Destijds was Bitcoin goed voor ongeveer 67% van de gehele crypto-marktkapitalisatie, terwijl Ethereum goed was voor 8,67%. Nu maakt Bitcoin ongeveer 61-62% van de crypto-marktcap uit, terwijl Ethereum 11% voor zijn rekening neemt.

De ETH-piek heeft sinds het begin van de maand een extra $60 miljard op de crypto-marktcap gezet. De volledige crypto-markt GLB is nu $328 miljard, veel hoger dan het in Februari, de maand voorafgaand aan de COVID-geïnspireerdee neerstorting was.

Nog, is de crypto-markt GLB een fractie van wat het bij de boom van 2017, rond $830 miljard was.